Waniliowe rogaliki

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: ponad 6 os.
  • Odsłony: 1848

Składniki:

  • 50 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 150 + 225 g cukru pudru
  • 100 g obranych i zmielonych migdałów
  • 300 g masła
  • 2 laski wanilii

Opis przygotowania:

Mąkę, sól, migdały i 150 g cukru pudru wymieszaj na stolnicy. Dodaj roztopione masło i miąższ z jednej laski wanilii. Połącz mąkę z masłem i posiekaj dużym nożem, zagnieć ciasto, zawiń na folię aluminiową i odstaw w chłodne miejsce na 0,5 godziny. Z ciasta zrób wałek i pokrój na około 60 kawałków. Uformuj rogaliki. Rogaliki ułóż na blasze i piecz (200 stopni) w nagrzanym piekarniku, uważając, aby się nie przypaliły. Wyskrób miąższ z drugiej laski wanilii, wymieszaj z cukrem pudrem i obtaczaj w nim rogaliki.

Autor: msinter

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów