Suflet z kapusty

wd2005

Autor:

Przepisów: 3586

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Suflet z kapusty

    Dodane przez: wd2005

    Kojach / CC-BY 2.0

Składniki

  • 1 ćwiartka dużej główki białej kapusty
  • 12 wędzonych śliwek kalifornijskich ( bez pestek)
  • 9 łyżek mleka
  • 4 jajka
  • 3 łyżki śmietany
  • 4 łyżki masła
  • 1 cebula
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Kapustę umyć, włożyć do dużego garnka i blanszować w osolonej wrzącej wodzie przez 7 minut, następnie wyciągnąć, opłukać zimną wodą, osączyć z wody i pokroić drobno. Cebulę obrać, posiekać w kostkę i udusić na rozgrzanym maśle. Do cebuli dodać kapustę, wymieszać i dusić przez 5 minut. Rozbić 2 całe jajka i 2 żółtka, roztrzepać w naczyniu i dodać do kapusty. Wlać też mleko, śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Śliwki pokroić drobno i dodać do całości. Wszystko przemieszać i przełożyć do innego naczynia wysmarowanego masłem. Naczynie umieścić w wewnątrz większego naczynia z wodą i gotować tak przez 20 minut na małym ogniu. Gotowy suflet podajemy na gorąco.

0 komentarzy

Podobne przepisy