Szparagi po holendersku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1702

Składniki:

  • 500 g szparagów
  • 200 g masła
  • 1 cytryna
  • 3 jajka
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Szparagi dokładnie umyć, odciąć twarde końcówki, obrać z części włóknistych, zalać wrzącą osoloną woda i ugotować do miękkości, następnie odcedzić. Przygotować sos: mały garnuszek włożyć do większego garnka z gotującą wodą. Do małego wbić 2 żółtka, dodać 2 łyżki zimnej wody, a następnie kawałki masła, cały czas mieszając, aż do stopienia masła. Dodać do tego sól, pieprz i sok z cytryny, dobrze wymieszać, doprowadzić do zgęstnienia i wyciągnąć garnuszek. Szparagi ułożyć na talerzu, zalać sosem i posypać natka pietruszki. podawać na ciepło.

0 komenatrzy

Podobne przepisy