Szparagi po holendersku

wd2005

Autor:

Przepisów: 3584

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 500 g szparagów
  • 200 g masła
  • 1 cytryna
  • 3 jajka
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Szparagi dokładnie umyć, odciąć twarde końcówki, obrać z części włóknistych, zalać wrzącą osoloną woda i ugotować do miękkości, następnie odcedzić. Przygotować sos: mały garnuszek włożyć do większego garnka z gotującą wodą. Do małego wbić 2 żółtka, dodać 2 łyżki zimnej wody, a następnie kawałki masła, cały czas mieszając, aż do stopienia masła. Dodać do tego sól, pieprz i sok z cytryny, dobrze wymieszać, doprowadzić do zgęstnienia i wyciągnąć garnuszek. Szparagi ułożyć na talerzu, zalać sosem i posypać natka pietruszki. podawać na ciepło.

0 komentarzy

Podobne przepisy