Budyń czekoladowy

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1332
Budyń czekoladowy
fot. beije (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 125 cukru
  • 40 g kakao
  • 3/8 l mleka
  • 3 jajka
  • 1/4 l śmietanki 30%

Opis przygotowania:

Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Metalową misę wstaw do kąpieli wodnej i postaw na ogniu. Cukier, kakao, mleko i jajka wymieszaj w misie u ubijaj tak długo, aż ciepły krem zgęstnieje. Odciśniętą żelatynę dodaj do kremu i mieszaj, aż do rozpuszczenia. Misę z kremem wstaw do zimnej kąpieli wodnej i schłódź, często mieszając. Śmietankę ubić na sztywno i wymieszać z kremem. Masą napełnić małe foremki, przykryj i odstaw do schłodzenia.

Autor: msinter

0 komenatrzy

Podobne przepisy