Pieczeń zawijana

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1605

Składniki:

  • 1 kg udźca lub łopatki
  • sok z cytryny
  • 100 g słoniny
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól

Opis przygotowania:

Mięso umyj, osusz, zbij, spłaszczając. Naszpikuj z obu stron słoniną, posól, skropl sokiem z cytryny, zawiń w rulon i obwiąż nicią. Po 2-3 godzinach wstaw do nagrzanego do temperatury 240 stopni piekarnika, po 15 minutach temperaturę obniż do 200 stopni i piecz, polewając masłem przez 30 minuta, a potem sosem. Pod koniec oprósz mąką, zrumień i piecz jeszcze 10 minut. Podawaj na gorąco lub na zimno.

Autor: magda

0 komenatrzy

Podobne przepisy