Kolorowa papryka z kawałkami kurczaka w sosie

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3208

Składniki:

  • 150 g filetów z kurczaka
  • po 1 papryce (czerwona, zielona, żółta)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 4 łyżki miodu
  • łyżeczka oregano
  • sól, pieprz

Opis przygotowania:

Filety pokroić w podłużne kawałki średniej wielkości i usmażyć je na oliwie z oliwek przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w pióra. Paprykę umyć, przekroić na pół i każdą z nich pociąć na paski o grubości ok. 3 mm. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać 50 ml octu balsamicznego, miód oraz posiekany ząbek czosnku. Wszystko podgrzewać na małym ogniu mieszając aż wszystkie składniki się połączą. Następnie wsypać na patelnię pociętą paprykę i cebulę, po czym smażyć 5 minut. Następnie doprawić solą i pieprzem, dodać czosnek i oregano. Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 5 minut. Na koniec dodać usmażone filety i wymieszać wszystko razem.

Autor: lelandgaunt

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów