Przepiórki z grzybami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 7055
Przepiórki z grzybami
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 przepiórki na osobę
  • 40 g pieczarek
  • 5 dkg słoniny
  • 3 łyżki białego wina wytrawnego
  • 1/3 szklanki śmietany
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Przepiórki oczyścić z piór i wnętrzności. Wnętrze natrzeć solą, posypać rozmarynem i kawałkami masła. Słoninę pokroić na cienkie, długie plastry i owinąć nią przepiórki. Obwiązać nitką. Rozgrzać olej na patelni, włożyć przepiórki i obsmażyć przez 8 minut. Następnie przełożyć je do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika o temperaturze 220 stopni i piec przez kolejne 8 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika, zdjąć słoninę, a przepiórki przełożyć na patelnię i smażyć do 8 minut. Uzyskają wtedy ładny kolor. Po usmażeniu odstawić z ognia.

Przygotować sos: zlać tłuszcz z patelni i tłuszcz z naczynia, połączyć je razem ze śmietaną i winem. Dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, a następnie odstawić. Pieczarki oczyścić, pokroić na plastry i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane odcedzić, obłożyć nimi przepiórki i zalać sporządzonym sosem. Przepiórki podajemy na ciepło. Można podawać je z gotowanym ryżem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów