Królik pieczony z musztardą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 9005

Składniki:

  • 1 tusza królicza
  • 8 łyżek musztardy
  • 6 plastrów wędzonego boczku
  • 3 listki estragonu
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki białego wina
  • sól, pieprz

Opis przygotowania:

Nagrzać piekarnik do 220 st. C. Królika umyć, osuszyć. Posmarować musztardą, ułożyć na tuszę parę estragon i owinąć mięso plastrami boczku. Obwiązać bawełnianą nitką.
Masło roztopić na patelni, polać królika masłem i wstawić do piekarnika. Piec ok. 1 godz. Gdy królik jest prawie upieczony, usunąć plastry boczku, a królika zrumienić.
Mięso wyjąć z brytfanki, zawinąć w folię i trzymać w cieple. Śmietanę wymieszać z pozostałą musztardą i pieprzem cayenne. Do sosu z pieczeni dolać wina, wymieszać i wlać śmietanę z musztardą i chwilę gotować, aby sos się zagęścił.

Autor: lelandgaunt

1 komentarz

Najważniejsze, że jest podana temperatura i czas pieczenia

Podobne przepisy