Kurczak w piwie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: trudne
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2392

Składniki:

  • 1 kurczak do 1,5 kg
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki masła
  • 3 małe szalotki
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki mąki 2 łyżki startego sera żółtego
  • 2 szklanki piwa
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 kg porów
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • szczypta tymianku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Gotowego kurczaka opłukać, podzielić na porcje, natrzeć solą, pieprzem i pozostawić na 1 godzinę. Po tym czasie rozgrzać olej w naczyniu, wrzucić porcje kurczaka i obsmażyć ze wszystkich stron.

Jarzyny dobrze umyć, marchew, cebulę, 1 por pokroić w kostkę i po wyciągnięciu usmażonego kurczaka smażyć na tym samym tłuszczu jarzyny. Dodać do nich sól, tymianek, liść laurowy i posiekaną natkę pietruszki.

Do jarzyn włożyć kurczaka, dodać masło, zalać 1 szklanką piwa i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 60 minut. Pozostałe pory pokroić na kawałki, zalać do lekko osolona wodą (woda musi je przykryć) i ugotować.

Do innego naczynia wlać resztę piwa, dodać do niego tymianek, liść laurowy, cienko pokrojone szalotki i zagotować. Gotując piwo należy ciągle mieszać, aż utworzy się gęsty mus, który należy przetrzeć przez sitko.

Z masła i mąki zrobić zasmażkę na patelni, dodać śmietanę, mus piwny, wbić żółtko i dodać szczyptę gałki muszkatołowej. Całość wymieszać, ale żółtko nie może się ściąć. W naczyniu żaroodpornym ułożyć usmażone jarzyny, porcje mięsa, polać musem piwnym, posypać startym serem żółtym, bułka tartą.

Całość włożyć do piekarnika i zapiec w temperaturze 170 stopni do czasu utworzenia się na wierzchu brązowej skórki. Gotowego kurczaka podajemy na gorąco.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów