Tort truskawkowy

wd2005

Autor:

Przepisów: 3594

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

trudny

Czas:

Porcje:

>6 os.
  • Tort truskawkowy

    Dodane przez: wd2005

  • Tort truskawkowy

    Dodane przez: ikselll

    twobythree (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki

  • 280 g mąki krupczatki
  • 240 g cukru pudru
  • 6 jaj
  • 6 łyżek wody
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Nadzienie:
  • 800 g świeżych truskawek
  • 150 ml śmietany kremówki do ubicia
  • 100 g cukru pudru
  • 20 g żelatyny
  • syrop z wody i cukru
  • Do przybrania:
  • 100 g sparzonych i tłuczonych migdałów
  • 1 łyżka cukru
  • gotowe ozdoby do tortu lub kilka całych truskawek

Opis przygotowania

Oddzielić żółtka od białek, z białek ubić sztywną pianę, żółtka utrzeć z cukrem dodając na przemian: mąkę, wodę, pianę z białek i odrobinę oleju. Z powyższych składników powinna utworzyć się jednolita masa. Wysmarować tortownicę masłem i posypać delikatnie bułka tartą. Przełożyć masę do tortownicy i piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Upieczony placek przestudzić, a następnie podzielić go na trzy równe krążki. Truskawki dobrze umyć, obrać ze szypułek. Śmietanę ubić z cukrem i połową rozgniecionych truskawek. Żelatynę rozpuścić w letniej wodzie i zostawić do napęcznienia. Z połowy szklanki wody i 6 łyżek cukru ugotować syrop, dodać do niego żelatynę, wymieszać i połączyć z bitą śmietaną. Gdy zacznie sztywnieć - posmarować pierwszy krążek, następnie przycisnąć drugim, posmarować masą i przycisnąć trzecim krążkiem. Całość wysmarować dookoła tortu i przybrać posiekanymi migdałami i gotowymi ozdobami do tortu lub udekorować całymi truskawkami. Tort włożyć do lodówki i podawać zaraz po wyjęciu.

4 komentarze

odpowiedz

A co z tym masłem i cukrem do przybrabia? Posmarowac tort masłem na koniec i posypac cukrem? Czy co?????

odpowiedz

Masło potrzebne jest do wysmarowania tortownicy, a nie do przybierania

odpowiedz

w części, gdzie są wymienione składniki do biszkoptu jest masło i rozumiem, że jest to do wysmarowania tortownicy. Natomiast w części "Do przybrania" wymienione są: 100 g sparzonych i tłuczonych migdałów
20 g masła
1 łyżka cukru
gotowe ozdoby do tortu lub kilka całych truskawek
Zatem pytam: po co masło i cukier do przybrania? W opisie nie wyjaśniono!

odpowiedz

Masło w składnikach do przybrania to pomyłka. Dzięki za uchwycenie tego błędu.

Podobne przepisy