Bażant w jarzynach

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2584
Bażant w jarzynach
fot. Lars Plougmann / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 bażant do 1,5 kg
  • 25 g masła
  • 3 marchewki
  • polowa selera
  • połowa małej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 2 goździki
  • natka zielonej pietruszki
  • 1 liść laurowy
  • szczypta tymianku
  • szczypta majeranku
  • kilka listków bazylii
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Bażanta sprawić, oczyścić z piór i wnętrzności, podsmażyć na maśle z każdej strony. Cebulę obrać, przekroić na połowy i nadziać ją goździkami, a następnie dodać do bażanta. Marchewki umyć zetrzeć na grubej tarce, kapustę, selera poszatkować, pora pokroić w talarki i dodać do mięsa. Dolać do tego 2 l wody, gotować około 90 minut do miękkości mięsa i dodać wszystkie przyprawy. Kiedy mięso będzie miękkie wyciągnąć na talerz podzielić na porcje, obłożyć gotowanymi jarzynami i posypać natką zielonej pietruszki oraz listkami bazylii. Podajemy na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów