Zapiekanka alzacka

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2008

Składniki:

  • 500 g grubego makaronu
  • 250 g pieczarek
  • 1 kurczak około 1 kg
  • 1 kostka masła
  • 30 g mąki
  • 2 jajka
  • 1 kostka bulionu drobiowego
  • 0,5 szklanki śmietany
  • sól

Opis przygotowania:

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, ugotowany odcedzić i przelać zimną wodą. Kurczaka podzieli na kawałki i upiec do miękkości na połowie masła. Po upieczeniu wyciągnąć kości i poszarpać go na drobne kawałeczki. Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w plastry i na 2 łyżkach masła udusić na patelni. Przygotować sos: z mąki i łyżki masła zrobić jasną zasmażkę, zalać ją rozpuszczoną w gorącej wodzie kostką bulionową, wlać śmietanę, wbić jajka i starannie wszystko wymieszać. Jajka powinny się lekko ściąć. Do sosu dodać uduszone pieczarki i kawałeczki kurczaka, wymieszać i odstawić na kilka minut. Przygotować naczynie do zapiekania, wysmarować je masłem, przełożyć warstwami makaron, sos, makaron sos. Wierzchnią warstwę powinien stanowić makaron. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i zapiekać przez 40 minut. Zapiekankę podajemy na gorąco.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów