Ciasto marcepanowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4082

Składniki:

  • Krem:
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g kokosu
  • 2 szklanki mleka
  • 5 łyżek grysiku
  • 1 olejek migdałowy
  • Ciasto:
  • 1 kostka margaryny
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • proszek do pieczenia

Opis przygotowania:

Krem: Ugotować mleko z grysikiem i cukrem, tak by powstała masa była gęsta i kleista. Ugotowany i ostudzony grysik dodać do masła/margaryny. Dodawać po 1 łyżce grysiku ucierając mikserem. Po utarciu dodać kokos a następnie olejek migdałowy.
Ciasto: Margarynę, cukier, mleko i kakao włożyć do garnka i postawić na ogniu. Podgrzewać i mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie trochę odlać do osobnego naczynia na polewę a resztę ostudzić. Wystudzoną masę połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia oraz żółtkami. Następnie ubić pianę z pozostałych białek i wlać je do ciasta. Ciasto delikatnie wymieszać i wylać do formy posmarowanej tłuszczem i piec w nagrzanym piekarniku przy temp. 200 stopni. Krem wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki.
Po ok. 45 minutach marcepan gotowy do jedzenia.

Autor: lelandgaunt

5 komentarzy

dlaczego to ciasto nazywa sie marcepanowe ??? nie ma w nim skladnika marcepanowego bleeeeeeeee

Prawdziwy marcepan otrzymywany jest głównie ze zmielonych migdałów, cukru i olejku migdałowego. Autor tego przepisu zastąpił sobie migdały kokosem, co robi wiele osób, a smak jest zbliżony. :)

niektórzy nawet ziemniaków używają, ale szczerze mówiąc to takiego bym nie zjadł, chociaż nie wiem jak to smakuje

jadłem taki u teściowej pycha!!!!!!!!!!!!!!

świetne ciasto, samkuje jak prawdziwy marcepan. Ja robiłam je juz z różnymi modyfikacjami ale najlepsze jest z dodatkiem wódki w kremie i mieszanką kokosu i mielonych migdałów-pych a po prostu. Polecam każdemu to ciasto

Podobne przepisy