Krajanka paryska

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: ponad 6 os.
  • Odsłony: 2351
Krajanka paryska
fot. foooooey / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 3,5 szklanki śmietany kremówki
  • kostka masła
  • 2 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • 5 jajek
  • łyżka kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 torebki śmietan-fix
  • pół tabliczki czekolady mlecznej
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Zetrzyj gorzką czekoladę na grubej tarce. Zagotuj 3 szklanki śmietany. Zestaw z ognia, dodaj połowę startej czekolady. Mieszaj aż połączy się ze śmietanką i schłódź w lodówce.
Na garnku z wrzątkiem postaw metalową miskę. Włóż czekoladę, wlej 4 łyżki wody i mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Kostkę masła utrzyj z szczyptą soli na krem. Ucierając dodawaj po jednym jajku. Wlej rozpuszczoną czekoladę, dosyp mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Ciasto rozsmaruj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 25 min. w temp. 175st.
Ciasto rozetnij na 2 placki. Ochłodzoną czekoladową śmietankę ubij na sztywno, dosypując śmietanę-fix. Kremem przełóż placki.Czekoladę mleczną zetrzyj i rozpuść w kąpieli wodnej z resztą śmietanki i 2 łyżkami masła. Masą posmaruj ciasto. Ochładzaj 2 godz.

Autor: priinccces

1 komentarz

świetne! polecam wszystkim!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Podobne przepisy