Wołowina po belgijsku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2314

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa wołowego
  • 1 duża marchew
  • 3 pomidory (bez skóry)
  • 30 dkg pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • kostka rosołowa
  • mąka
  • sól, pieprz

Opis przygotowania:

Mięso kroimy w formie frytek i obtaczamy w mące. Smażymy chwilę na oleju a następnie wrzucamy do garnka z 0,5 wody i kostką rosołową i dusimy na małym ogniu. Marchewkę kroimy w plasterki, podsmażamy na tym samym oleju i dodajmy do garnka. Tak samo robimy z pieczarkami. Gdy mięso jest już miękkie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i zgnieciony czosnek. Dusimy jeszcze ok. 15 minut. Sos sam się zrobi dzięki mące, która została na mięsie. Dodajemy pieprz i sól do smaku.

Można podawać z ryżem lub świeżą, malutką bułeczką.

Autor: lelandgaunt

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów