Zupa piwna

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2362
Zupa piwna
fot. krossbow / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 l jasnego piwa
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 1 laska wanilii
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietany
  • 1 łyżeczka słodkiej, mielonej, czerwonej papryki
  • masło

Opis przygotowania:

Piwo zagotować w garnku, dodać do niego cukier, otartą skórkę cytryny i utłuczoną drobno wanilię. Całość gotować przez 10 minut. Oddzielić żółtka od białek. W rondelku wymieszać śmietanę z żółtkami i 3 łyżkami gorącego piwa. Wymieszane składniki wlać do gotowanego piwa i energicznie wymieszać, po czym ściągnąć z ognia, przelać na
talerz i posypać mielona papryką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów