Szparagi w zielonym sosie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 2793
Szparagi w zielonym sosie
fot. milesgehm / CC-BY 2.0

Składniki:

  • pęczek białych i zielonych szparagów
  • pół pęczka natki, rzeżuchy, koperku
  • 3 łyżki oleju
  • 50 g sera typu rokpol
  • 4 łuskane orzechy włoskie
  • sól, biały pieprz, sok z cytryny

Opis przygotowania:

Szparagi umyć i obrać. Gotować w osolonej wodzie, najpierw same białe, po 10 minutach dodać zielone i gotować dalej przez 15 minut. Zieleninę opłukać, osuszyć. Razem z orzechami drobno posiekać. Miksować stopniowo dodając oleju. Ser pokruszyć. Nie przerywając miksowania, dodać do zieleniny i orzechów. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Szparagi odsączyć, ułożyć na półmisku. Polać sosem.

Autor: lelandgaunt

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów