Pierniki toruńskie

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: trudne
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 7999
Pierniki toruńskie
fot. Marcin Floryan / CC-BY 2.5

Składniki:

  • 3 l miodu
  • 1 filiżanka spirytusu
  • 1 łyżeczka sproszkowanej lawendy
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 3/4 szklanki smażonej skórki z pomarańczy
  • 3/4 szklanki smażonej skórki z cytryny
  • 0,5 dkg anyżu
  • 3 kg grubej żytniej mąki
  • 200 ml piwa z miodem
  • 2 łyżki utłuczonych migdałów

Opis przygotowania:

Miód wlać do garnka i podgrzewać. Do grzanego miodu wlewać powoli spirytus i wymieszać. Następnie dodać do tego lawendę, imbir, skórkę pomarańczy, skórkę cytrynowa i anyż. Mąkę przesypać do dużego rondla i lekko ją przyrumienić na małym ogniu bez tłuszczu. Następnie dodać ją do miodu i dobrze wymieszać, po czym zdjąć z ognia i mieszając przestudzić. Wyrobiona masę przełożyć do formy, wysmarować piwem z miodem wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec do zarumienienia masy. Po upieczeniu przestudzić i podawać pokrojone na kawałki.

1 komentarz

Można przepis wykorzystać jako pierniczki, a nie piernik? (różnica jak pomiędzy sukienką a spódnicą czyli w pisowni niewielka jednak w wyglądzie ogromna!)
Piernik jest twardy czy miękki?

Podobne przepisy