Zefir jabłeczny

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3475

Składniki:

  • 10 jabłek
  • 0,5 l śmietany kremówki
  • 30 dkg cukru
  • 2 białka
  • 1 łyżeczka cynamonu

Opis przygotowania:

Jabłka umyć, osuszyć, wstawić do piekarnika i upiec do miękkości. Po upieczeniu przecisnąć przez sito, aby powstał mus jabłkowy. Mus przełożyć do odpowiedniego naczynia, a naczynie to włożyć do dużej miski z zimną wodą lub lodem. Do musu dodać dwa białka i ubić na pulchną masę. Dodawać stopniowo cukier, cynamon i nadal ubijać. Ubijana masa musi być przez cały czas zimna. Po ubiciu masy w drugim naczyniu należy ubić śmietanę na sztywną pianę i stopniowo dodawać ją do masy jabłecznej. Wszystko dobrze wymieszać, przełożyć do pucharków deserowych i włożyć na 30 minut do lodówki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów