Omlet z krewetkami

lelandgaunt

Autor:

Przepisów: 52

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Omlet z krewetkami

    Dodane przez: wd2005

    monakos / CC-BY-ND 2.0

Składniki

  • 7 jajek
  • 300 g krewetek koktajlowych
  • 200 g ogórków konserwowych
  • 2 pęczki szczypiorku
  • 200 g rzeżuchy
  • 1,5 szklanki śmietany kremówki
  • 1,5 łyżki masła
  • 50 g mąki
  • łyżka łagodnej musztardy
  • gałka muszkatołowa
  • sól

Opis przygotowania

Żółtka lekko ubić z 5 łyżkami śmietany. Wymieszać z mąką. Dodać musztardę. Doprawić do smaku startą gałką muszkatołową i solą. (odstawić na 15 minut).
Z białek ubić pianę. Delikatnie połączyć ze śmietanowo-jajecznym ciastem. Krewetki przelać wrzątkiem. Odsączyć. Ogórki obrać, pokroić w paseczki. Rzeżuchę i szczypiorek opłukać, posiekać.
Na dużej patelni rozpuścić masło. Wlać ciasto, formując placek. Smażyć na średnim ogniu ok. 5 minut. Następnie wstawić patelnię na ok. 7 minut od piekarnika (rozgrzanego do ok. 220C).
Omlet rozdrobnić dwoma widelcami na kawałki. Ułożyć na wygrzanym półmisku. Posypać krewetkami, ogórkiem, szczypiorkiem. Polać sosem

0 komentarzy

Podobne przepisy