Omlet z krewetkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3599
Omlet z krewetkami
fot. monakos / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 7 jajek
  • 300 g krewetek koktajlowych
  • 200 g ogórków konserwowych
  • 2 pęczki szczypiorku
  • 200 g rzeżuchy
  • 1,5 szklanki śmietany kremówki
  • 1,5 łyżki masła
  • 50 g mąki
  • łyżka łagodnej musztardy
  • gałka muszkatołowa
  • sól

Opis przygotowania:

Żółtka lekko ubić z 5 łyżkami śmietany. Wymieszać z mąką. Dodać musztardę. Doprawić do smaku startą gałką muszkatołową i solą. (odstawić na 15 minut).
Z białek ubić pianę. Delikatnie połączyć ze śmietanowo-jajecznym ciastem. Krewetki przelać wrzątkiem. Odsączyć. Ogórki obrać, pokroić w paseczki. Rzeżuchę i szczypiorek opłukać, posiekać.
Na dużej patelni rozpuścić masło. Wlać ciasto, formując placek. Smażyć na średnim ogniu ok. 5 minut. Następnie wstawić patelnię na ok. 7 minut od piekarnika (rozgrzanego do ok. 220C).
Omlet rozdrobnić dwoma widelcami na kawałki. Ułożyć na wygrzanym półmisku. Posypać krewetkami, ogórkiem, szczypiorkiem. Polać sosem

Autor: lelandgaunt

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów