Perduty w sosie

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 1620
Perduty w sosie
fot. Archivaldo / domena publiczna

Składniki:

  • 10 jaj
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki octu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 cytryna

Opis przygotowania:

Przygotować sos: łyżkę masła rozpuścić na patelni, dodać do niego mąkę i zarumienić. Po zarumienieniu zestawić z ognia i przestudzić. Zagotować w rondelku wodę z niewielką ilością soli, octem, kiedy zacznie wrzeć - wbijać do niej jajka, tuż nad samą wodą. Kiedy białko się zetnie, należy wyciągnąć jajka łyżką cedzakową i układać na talerz. Do przestudzonej zasmażki wlać tyle wody, aby powstał zawiesisty sos, dodać niewielką ilość octu i dobrze wymieszać. Cytrynę umyć, pokroić w talarki i obłożyć nią jajka na talerzu. Cukier wsypać go garnuszka i na małym ogniu zarumienić, następnie przełożyć na wierzch jajek i polać sporządzonym sosem. Podawać od razu.

1 komentarz

hee nie wyszło Ci te danie.

Podobne przepisy