Perduty w sosie

wd2005

Autor:

Przepisów: 3582

Ocena:

(średnia: 2.00, 1 głos)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

5-6 os.
  • Perduty w sosie

    Dodane przez: wd2005

    Archivaldo / domena publiczna

Składniki

  • 10 jaj
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki octu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 cytryna

Opis przygotowania

Przygotować sos: łyżkę masła rozpuścić na patelni, dodać do niego mąkę i zarumienić. Po zarumienieniu zestawić z ognia i przestudzić. Zagotować w rondelku wodę z niewielką ilością soli, octem, kiedy zacznie wrzeć - wbijać do niej jajka, tuż nad samą wodą. Kiedy białko się zetnie, należy wyciągnąć jajka łyżką cedzakową i układać na talerz. Do przestudzonej zasmażki wlać tyle wody, aby powstał zawiesisty sos, dodać niewielką ilość octu i dobrze wymieszać. Cytrynę umyć, pokroić w talarki i obłożyć nią jajka na talerzu. Cukier wsypać go garnuszka i na małym ogniu zarumienić, następnie przełożyć na wierzch jajek i polać sporządzonym sosem. Podawać od razu.

1 komentarz

odpowiedz

hee nie wyszło Ci te danie.

Podobne przepisy