Auflauf ze śmietany

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: trudne
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: ponad 6 os.
  • Odsłony: 2269

Składniki:

  • 3 szklanki śmietany kremówki
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 10 żółtek
  • 1 łyżka masła
  • 1 cytryna
  • 1 kieliszek rumu

Opis przygotowania:

Śmietanę zagotować z 3/4 szklanki mąki, masłem i dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Po zagotowaniu przecedzić przez sitko i przestudzić. Do przestudzonej masy dodać cukier puder, sok z cytryny, 10 żółtek i dokładnie wyrobić. Przygotować formę do pieczenie wysmarować ja masłem i obsypać mąka, do formy przełożyć całą masę i piec na rumiany kolor w temperaturze do 170 stopni. Po wyjęciu z piekarnika polać rumem, skropić sokiem z cytryny i posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów