Melszpejz z kasztanów

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 1854

Składniki:

  • 40 dkg jadalnych kasztanów
  • 20 dkg masła
  • 10 jaj
  • 10 dkg cukru pudru
  • 10 dkg migdałów
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • sól

Opis przygotowania:

Kasztany umyć, ponacinać skórę i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry i zetrzeć na drobnej tarce. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem do białości, dodać masło i nadal ucierać. Migdały sparzyć na patelni, obrać ze skóry, utłuc na miazgę i dodać do utartych żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Do żółtek dodać miazgę kasztanową, skórkę z cytryny oraz pianę z białek. Wszystko dokładnie utrzeć, następnie przelać do odpowiedniej formy i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 20 minut. Gotowy melszpejz podajemy na letnio.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów