Melszpejz z jabłek

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 1634

Składniki:

  • 1,5 kg jabłek
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 5 jaj
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła
  • 2 sucharki
  • 1 łyżka cukru pudru

Opis przygotowania:

Jabłka umyć, obrać ze skóry i zetrzeć na drobnej tarce. Zagotować szklankę mleka z masłem, po zagotowaniu wsypać mąkę, cały czas mieszając na małym ogniu, aż powstanie jednolita masa. Przestudzić, dodać starte jabłka, cukier i 5 żółtek. Całość dobrze wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę i dodawać stopniowo do wymieszanej masy. Delikatnie przemieszać i przełożyć do naczynia do zapiekania i posypać pokruszonymi sucharkami. Rozgrzać piekarnik do temperatury 170 stopni i piec przez około 15 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

0 komenatrzy

Podobne przepisy