Węgorz faszerowany

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: trudne
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2921

Składniki:

  • 2 kg węgorza
  • 1 mała bagietka
  • 1 jabłko (champion)
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 gotowe sucharki
  • sól
  • pieprz
  • Sos:
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • szczypta soli
  • 1 cytryna

Opis przygotowania:

Węgorza sprawić, oczyścić z ości, skóry, głowy i utłuc razem z bagietką w moździerzu. Obrać cebulę i pokroić drobno. Pietruszkę umyć, drobno posiekać i razem z cebulą podsmażyć na rozgrzanym maśle. Podsmażona dodać do ryby i razem utłuc na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać do tego 2 żółtka i jabłko starte na drobnej tarce i śmietanę. Całość dobrze wymieszać, przełożyć do brytfanki i uformować wygląd ryby. Rybę polać stopionym masłem, posypać pokruszonymi sucharkami i piec w mocno nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 20 minut.

Sporządzić sos: mąkę zmieszać z masłem, zrobić jasną zasmażkę na patelni, dodać bulion, lekko posolić, zagotować i wymieszać z sokiem z cytryny. Gotową rybę przełożyć na talerz i polać przyrządzonym sosem. Podajemy na ciepło.

Komentarze (1)

do sosu dodałbym koperek

Podobne przepisy

Więcej przepisów