Zupa maślana

Oceń:
(3 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2830
Zupa maślana
fot. MONIKA STRUK

Składniki:

  • 2 garście szczawiu
  • 1 główka salaty
  • 10 liści botwinki
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 garstka szpinaku
  • 1 garstka rzeżuchy
  • 1 pęczek szczypiorku
  • natka zielonej pietruszki
  • 3 żółtka
  • 4 jajka gotowane na twardo
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa dobrze wypłukać, osączyć z wody i pokroić drobno, następnie wrzucić do rondla zalać wrzącą wodą i zagotować przez 5 minut na małym ogniu. Dodać do tego masło, sól, pieprz, dolać troszkę wrzącej wody i ponownie zagotować około 30 minut. Żółtka roztrzepać ze śmietaną i po zdjęciu z ognia wlać do zupy. Całość dobrze wymieszać. Ugotować 4 jajka na twardo, obrać ze skorupek, pokroić w krążki i dodać do zupy. Zupę doprawić do smaku, posypać natką zielonej pietruszki i podawać na gorąco.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów