Ptysie peruwiańskie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1898

Składniki:

  • 12 dkg mąki
  • 50 g oliwy
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 0,5 l oleju
  • Syrop:
  • 40 dkg cukru
  • mały kawałek cynamonu

Opis przygotowania:

W rondlu zagotować 1 szklankę wody z solą i oliwą. Po zagotowaniu zestawić z ognia, wsypać całą mąkę i energicznie mieszać, aby powstała gładka masa. Masę postawić na małym ogniu i stale mieszając zagotować. Masa powinna odchodzić od ścianek naczynia. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Do masy wbić jajka pojedynczo, nie przestając mieszać. Masę włożyć do lodówki na 20 minut.

Przygotować syrop z cukru i 3/4 szklanki wody, zagotować. Dodać do tego cynamon, który po zagotowaniu należy wyciągnąć z syropu. W dużym naczyniu rozgrzać mocno olej i po wyciągnięciu z lodówki masy wrzucać stopniowo łyżką na gorący tłuszcz. Gdy ptysie zaczną pęcznieć zmniejszyć ogień i smażyć na rumiany kolor, a następnie wyciągnąć łyżką na talerz. Ptysie polać syropem i podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów