Shrub

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2374
Shrub
fot. Bohman / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 l rumu
  • 12 dkg cukru
  • 1 laska wanilii
  • skórki z pięciu pomarańczy
  • 3 suszone śliwki
  • 1 łyżka zaparzonej bardzo mocno kawy

Opis przygotowania:

Skórki z pomarańczy dokładnie umyć w gorącej wodzie, pokroić drobno i namoczyć w rumie przez trzy dni. Po tym czasie zlać rum, dodać wcześniej ugotowany syrop, pokrojone drobno śliwki suszone i przekrojoną na połowę laskę wanilii. Całość zlać do butli i odłożyć na kolejne trzy dni. Następnie przefiltrować przez gazę, wlać do butelki, zakorkować i podawać dopiero po trzech miesiącach lekko z schłodzony.

Komentarze (0)