Placek ziemniaczany po węgiersku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 9794
Placek ziemniaczany po węgiersku
fot. jbcurio / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 4 duże pieczarki
  • 2 cebule
  • 1 papryka czerwona
  • 300 g wołowiny
  • 1 opakowanie sosu cygańskiego
  • 2 łyżki margaryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 ziemniaki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

[b]Placek:[/b] Obrać ziemniaki i cebulę i zetrzeć na tarce. Dodać mąkę, jajko, czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać.
[b]Sos:[/b] Przygotować sos cygański. Pokroić mięso w małą kostkę, a pieczarki w cząstki. Mięso, pieczarki i paprykę delikatnie zasmażyć na margarynie i dodać do sosu cygańskiego. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę, sól, pieprz.
Wszystko lekko zagotować i odstawić.
Na rozgrzanej margarynie usmażyć placki (nie za cienkie). Następnie placek obkładamy sosem, składamy na pół i zajadamy się smacznym plackiem

Autor: lelandgaunt

5 komentarzy

znam podobny przepis.Te plackiz sosem sa superrrr!!!

Fuj smażyc na margarynie to jakby dosypywać sobie po trochu arszenik, przecież to zastępczy produkt!

oczywiście. Lecz Węgrzy do smażenia używają wyłącznie smalcu. I to ile. Adam

co robią pieczarki - nie

@tomi: pieczarki to między innymi rosną sobie.

Podobne przepisy