Yambalaya

wd2005

Autor:

Przepisów: 3639

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

5-6 os.
  • Yambalaya

    Dodane przez: wd2005

    Polyparadigm (Wikimedia Commons)

Składniki

  • 25 dkg ryżu
  • 30 dkg bekonu
  • 20 dkg cienkich parówek
  • 20 dkg langusty z konserwy
  • 30 dkg pomidorów
  • 8 dkg margaryny
  • 3 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Cebule obrać, pokroić w plastry i lekko zrumienić na margarynie. Bekon pokroić na kawałki, dodać do cebuli i przysmażyć. Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić na cząstki. Rozetrzeć czosnek z solą i razem z pomidorami dodać do bekonu. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski i dodać do całości. Wszystko przykryć i dusić do miękkości na małym ogniu. Ryż ugotować na sypko w dużej ilości wody, odcedzić, przelać zimną wodą i ponownie odcedzić. Dobrze odcedzony ryż dodać do duszonych warzyw, wymieszać i przelać do naczynia do zapiekania. Na wierzch pokroić w plastry parówki i rozdrobioną langustę. Wszystko zapiec w gorącym piekarniku 180 stopni przez 15 minut. Gotową yambalaye podawać na gorąco.

0 komentarzy