Ryż po egipsku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 6437
Ryż po egipsku
fot. secretlondon123 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 25 dkg ryżu
  • 50 g oliwy
  • 1 łyżeczka pasty pomidorowej
  • sól

Opis przygotowania:

Ryż wypukać w zimnej wodzie, po wypukaniu osączyć do sucha. Rozgrzać oliwę na patelni i wrzucić ryż. Smażyć, aż stanie się szklisty. W czasie smażenia mieszać drewnianą łyżką. Do ryżu wlać 0,5 l osolonej wody i gotować na dużym ogniu przez 4 minuty, potem zmniejszyć płomień i gotować 25 minut. Przed końcem gotowania dodać pastę pomidorowa i dobrze wymieszać. Gotowy ryż podawać do potraw mięsnych i ryb.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów