Messelmen

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2374

Składniki:

  • 30 dkg mąki
  • 12 dkg migdałów
  • 8 dkg cukru pudru
  • 50 g oliwy
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • 1 filiżanka miodu pszczelego

Opis przygotowania:

Mąkę wymieszać z cukrem, oliwa, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Z podanych składników wyrobić elastyczne ciasto. W czasie wyrabiania dolać niewielką ilość wody. Ciasto rozwałkować, na grubość 0,5 cm, podsypać mąka i kieliszkiem wycinać małe krążki.Migdały sparzyć na patelni , obrać ze skóry i zmiażdżyć. Rozgrzać mocno olej na patelni i smażyć na nim krążki na złoty kolor. W misce wymieszać miód z 2 łyżkami gorącej wody, aby powstał syrop i usmażone krążki po wyjęciu z oleju zanurzyć w miodzie. Wyciągnięte z miodu posypać miazgą migdałowa.

Komentarze (0)