Porterówka

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3975
Porterówka
fot. Bernt Rostad / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 litr spirytusu
  • 2 piwa Okocim Palone
  • 10 gram cukru waniliowego
  • 1 szklankę cukru (zależy od uznania)

Opis przygotowania:

Wlewamy do garnka spirytus oraz jedno piwo, mieszamy. Dosypujemy cukier waniliowy oraz szklankę cukru zwykłego, mieszamy podgrzewając na małym ogniu. W momencie gdy zacznie parować, najlepiej zdjąć na chwilę z ognia, alkohol paruje pierwszy. Gdy pierwszy raz zaczyna parować dolewamy drugie piwo i mieszamy, można dodać więcej cukru. Należy doprowadzać do parowania i studzić, aż cały cukier się rozpuści. Jak będzie gotowe przelać do butelki. Spożyć po schłodzeniu, warto odczekać kilka dni.

Autor: rutek

1 komentarz

zamiast okocim palone lepiej dodać portera żywca u nas nazywa się to MAMA I TATA

Podobne przepisy