Jajecznica po arabsku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3459
Jajecznica po arabsku
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 50 dkg ziemniaków
  • 25 dkg pomidorów
  • 4 cebule
  • 4 czerwone papryki
  • 4 jajka
  • 4 cienkie parówki cielęce
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać, umyć pokroić w kostkę i gotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić je kiedy będą jeszcze twarde. Cebulę obrać i pokroić drobno. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Pomidory pokroić, na cząstki. Rozgrzać mocno oliwę na patelni, wrzucić cebule, odcedzone ziemniaki, paprykę, pomidory i smażyć 25 minut na małym ogniu. Pod koniec smażenia dodać rozkłócone jajka, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i smażyć, do czasu aż jajka się zetną. Parówki ugotować w małej ilości wody. po ugotowaniu przełożyć na talerz i wyłożyć wszystkimi smażonymi składnikami. Gotowe danie podajemy na gorąco.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów