Kwas chlebowy

wd2005

Autor:

Przepisów: 3639

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

trudny

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Kwas chlebowy

    Dodane przez: wd2005

    *Noema* / CC-BY-NC-SA 2.0

Składniki

  • 50 dkg chleba żytniego razowego
  • 25 dkg cukru
  • 1 dkg drożdży
  • skórka z połowy cytryny
  • 2 dkg rodzynek
  • 1 łyżeczka ryżu

Opis przygotowania

Chleb pokrajać na kromki i wysuszyć w piekarniku. Suche kromki ułożyć w odpowiednim naczyniu, dodać skórę z połowy cytryny i zalać 5 l osłodzonej, wrzącej wody. Przykryć ściereczką i odstawić na 4 godziny. Po tym czasie sam kwas przecedzić przez gazę do innego naczynia, a zawartość chleba usunąć. Do kwasu dodać drożdże. Przykryć i pozostawić na dalsze 4 godziny do czasu, aż utworzy się na wierzchu piana. Całość ponownie przecedzić i zlać do butelek. Do butelek wrzucić po 4 rodzynki i dwa ziarna ryżu. Butelki pozamykać, przenieść w chłodne miejsce i ułożyć je w pozycji leżącej. Po dwóch dniach kwas nadaje się do spożycia.

0 komentarzy

Podobne przepisy