Lecso

wd2005

Autor:

Przepisów: 3596

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Lecso

    Dodane przez: wd2005

    sporst / CC-BY 2.0

Składniki

  • 1 kg zielonej papryki
  • 75 dkg pomidorów
  • 3 cebule
  • 2 łyżki smalcu
  • 3 dkg wędzonego boczku
  • 1 łyżka mielonej papryki
  • 2 łyżeczki soli

Opis przygotowania

Pomidory, umyć obrać ze skóry i pokroić na ćwiartki. Paprykę wymoczyć w wodzie przekroić na połowy, usunąć gniazda nasienne i pokroić wzdłuż na kilka części. Cebulę obrać, pokroić w plastry i podsmażyć na smalcu. Do cebuli dodać boczek pokrojony w kostkę, pomidory i paprykę. Całość przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości warzyw. Doprawić solą i papryka mieloną. Gotowe lecso podajemy na gorąco.

0 komentarzy