Placek z migdałami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3234
Placek z migdałami
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 25 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 12 dag cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • Masa:
  • 13 dag migdałów
  • 13 dag cukru pudru
  • 1 białko

Opis przygotowania:

Mąkę wymieszać z cukrem, żółtkiem, śmietaną i proszkiem do pieczenia. Wyrobić ciasto i podzielić na dwie nierówne części. Większą część ciasta rozwałkować i nałożyć na przygotowaną i natłuszczona formę do pieczenia. Migdały sparzyć na patelni bez tłuszczu, obrać ze skórki, zmiażdżyć, dodać do nich cukier puder, białko i około pół szklanki wody. Wszystko dobrze utrzeć na jednolitą masę. Gotową masę przełożyć na ciasto w formie. Rozwałkować drugą połowę ciasta, pokroić na paski do 1 cm i ułożyć na masie migdałowej w postaci kratki. Nagrzać średnio piekarnik, włożyć całe ciasto i piec w temperaturze do 170 stopni około 40 minut. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów