Nerki cielęce z jałowcem

wd2005

Autor:

Przepisów: 3407

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 4 nerki cielęce
  • 10 dkg masła
  • 1 kieliszek winiaku
  • 1 łyżeczka nasion jałowca
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Nerki dokładnie umyć pod bieżącą wodą, usunąć z nich nadmiar tłuszczu. Masło roztopić w rondlu, włożyć do niego całe nerki i obrumienić je ze wszystkich stron. Polać winiakiem, podpalić, zaczekać, aż winiak się wypali, wsypać do tego potłuczone ziarno jałowca. Wlać do tego pół szklanki wody i gotować na małym ogniu bez przykrycia, do czasu aż polowe płynu wyparuje. Nerki wyciągnąć z rondla, pokroić na cienkie plastry ( w środku powinny być różowe), włożyć je z powrotem do gotowanego sosu i zagotować. Po zagotowaniu doprawić solą, pieprzem i natychmiast podawać do spożycia.

0 komentarzy

Podobne przepisy