Babka z bułek

wd2005

Autor:

Przepisów: 3596

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 50 dkg czerstwej bułki
  • 50 dkg jabłek
  • 0,5 l mleka
  • 2 jajka
  • 10 dkg cukru
  • 6 dkg rodzynek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru pudru

Opis przygotowania

Bułkę pokroić na kromki, ułożyć w jednej warstwie w odpowiednim naczyniu i zalać mlekiem z roztrzepanymi jajkami. Jabłka umyć obrać ze skóry, pokroić na cienkie plastry i obsypać cynamonem wymieszanym z cukrem. Przygotować formę do pieczenia, wysmarować ją masłem i wyłożyć spód wymoczoną bułką. Na bułkę wyłożyć pokrojone jabłka, rodzynki i przykryć pozostałą bułką. Wierzch bułki skropić roztopionym masłem i włożyć formę do średnio nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze do 160 stopni około 45 minut. Po upieczeniu bułkę posypać cukrem pudrem i podawać na ciepło.

0 komentarzy

Podobne przepisy