Babka z bułek

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1545

Składniki:

  • 50 dkg czerstwej bułki
  • 50 dkg jabłek
  • 0,5 l mleka
  • 2 jajka
  • 10 dkg cukru
  • 6 dkg rodzynek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru pudru

Opis przygotowania:

Bułkę pokroić na kromki, ułożyć w jednej warstwie w odpowiednim naczyniu i zalać mlekiem z roztrzepanymi jajkami. Jabłka umyć obrać ze skóry, pokroić na cienkie plastry i obsypać cynamonem wymieszanym z cukrem. Przygotować formę do pieczenia, wysmarować ją masłem i wyłożyć spód wymoczoną bułką. Na bułkę wyłożyć pokrojone jabłka, rodzynki i przykryć pozostałą bułką. Wierzch bułki skropić roztopionym masłem i włożyć formę do średnio nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze do 160 stopni około 45 minut. Po upieczeniu bułkę posypać cukrem pudrem i podawać na ciepło.

0 komenatrzy

Podobne przepisy