Kotlety mielone

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4958
Kotlety mielone

Składniki:

  • 30 dkg mięsa mielonego
  • 2 suche kromki chleba
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia
  • natka zielonej pietruszki
  • 1 marchew

Opis przygotowania:

Namoczyć kromki w mleku, kiedy zmiękną wyciągnąć z mleka i odcisnąć w ręku. Przygotować mięso mielone, dodać do niego odciśnięte kromki, wbić całe jajko. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i dobrze wyrobić. Wysypać bułkę tartą na talerz. Z wyrobionych składników formować w ręku kotlety i obtaczać je w bułce tartej. Rozgrzać mocno olej na patelni i włożyć uformowane kotlety. Kotlety zrumienić z obu stron. Gotowe kotlety przełożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki i krążkami marchewki.

Komentarze (1)

No nareszcie normalny przepis bez udziwnień ;-)

Podobne przepisy

Więcej przepisów