Fasolka szparagowa po bretońsku

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 0,5 kg fasolki szparagowej (nie przerośniętej)
  • 3 cebule
  • 1 łyżka mąki
  • 1 papryka chili czerwona
  • 2 papryki czerwone słodkie
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 1 szklanka bulionu

Opis przygotowania

Strączki fasoli umyć i odkroić końcówki z obu stron. Ugotować w osolonej, odcedzić. Na patelni rozpuścić tłuszcz, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Dusić, aż cebula będzie szklista, potem dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę słodką i chili. Wszystko poddusić, aż będzie miękkie. Kiedy warzywa będą gotowe dodać łyżkę mąki, rozetrzeć i powoli podlewać szklanką bulionu stale mieszając. Dodać koncentrat pomidorowy i pokrojoną na 3-centymetrowe kawałki ugotowaną wcześniej fasolkę. Razem wszystko zagotować i dusić jeszcze ok. 5 minut.
Fasolkę podawać w bulionówkach posypaną pokrojonym drobno szczypiorkiem z pieczywem.

0 komentarzy

Podobne przepisy