Śledzie duszone

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3078
Śledzie duszone
fot. Kasia/flickr / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 10 świeżych śledzi
  • 0,5 kg jabłek
  • 25 dkg cebuli
  • 5 dkg margaryny
  • 1 łyżka tymianku
  • sól

Opis przygotowania:

Śledzie oczyścić, odfiletować, poodcinać głowy, pokroić na szerokie kawałki i lekko posolić. Jabłka umyć, przekroić na polowy, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Cebule obrać i pokroić w plasterki. Śledzie przełożyć do rondla, ułożyć na nie pokrojone jabłka, cebule i posypać tymiankiem. Na wierzchu położyć plastry margaryny, całość przykryć i dusić na małym ogniu około 30 minut. Gotowe śledzie przełożyć na talerz i podawać do spożycia ciepłe. Najlepiej smakują z żytnim chlebem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów