Risotto z papryką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 6015

Składniki:

  • 250 g ryżu
  • 2 zielone papryki
  • 2 czerwone papryki
  • 1 czerwona chili
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1/2 małego selera
  • 1 litr bulionu
  • olej do duszenia warzyw
  • sól, pieprz do smaku

Opis przygotowania:

Posiekaną cebulę zeszklić na oleju, papryki oczyścić i pokroić w paski, a następnie dodać do cebuli. Seler i marchew umyć, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i dodać do papryki. Całość doprawić solą i pieprze, dusić do miękkości. Ryż przebrać, opłukać i odsączyć. Obsmażyć razem z warzywami bardzo krótko. Wszystko razem zalać bulionem, wymieszać, przykryć pokrywką i wstawić do gorącego piekarnika na około 30 minut. Płyn ma być całkowicie wchłonięty, podawać gorące.

0 komenatrzy

Podobne przepisy