Ziemniaki w płaszczykach z boczku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1547

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 10 dag cienkiej kiełbasy
  • 10 dag żółtego sera
  • 1 dymka
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz
  • Sos czosnkowy;
  • 5 ząbków czosnków
  • 2 ziemniaki
  • 200 ml oliwy
  • 4 łyżki soku z cytryny

Opis przygotowania:

Ziemniaki czyścimy,obieramy i gotujemy ok 10 min. w osolonym wrzątku.Następnie osączamy i kroimy na pół.Boczek kroimy w cienkie plastry,kiełbasę w plasterki.Ser kroimy na cieńkie plasterki,dymkę drobno siekamy.Na ziemniaka kładziemy plasterki kiełbasy,sera,posypujemy dymką,przykrywamy drugą połową ziemniaka i owijamy w boczek.Skrapiamy oliwą,przyprawiamy.Pieczemy ok.45 min.w temp.200 C,w piekarniku.
Przygotowujemy sos czosnkowy;
Ziemniaki gotujemy a następnie przecieramy przez sito.Czosnek dodajemy do ziemniaków,oliwę cały czas mieszając.Przyprawiamy i dolewamy sok z cytryny ciagle mieszając.Sos wlewamy do miseczki i układamy ziemniaki wkoło.

Autor: lipsi

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów