Palące ragout z indyka z bananami i dzikim ryżem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2398
Palące ragout z indyka z bananami i dzikim ryżem
fot.

Składniki:

  • 200 g dzikiego ryżu
  • sól
  • 100 g szalotki
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 1 duża marchewka
  • 2 banany
  • 500 g piersi z indyka
  • 2 łyżki stołowe masła
  • szczypta pieprzu Cayenne
  • 2 łyżki stołowe sosu sojowego
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ryż należy odmierzyć za pomocą szklanki, następnie przesypać do sitka i umyć pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka zalewając podwójną porcją wody odmierzoną za pomocą szklanki.
Ściągnąć skórki z szalotek pokroić w kostkę.
Papryczki chili umyć, wypestkować i posiekać (najlepiej robić to używając rękawic kuchennych, aby nie podrażnić skóry!!!) Umyć a następnie obrać ze skóry marchew i banany, potem posiekać: marchew w kostkę a banany pokroić na plasterki.
Mięso z indyka opłukać pod bieżącą wodą, delikatnie osuszyć i pokroić na drobne kawałki.
Rozgrzać masło na patelni i podsmażyć mięso przez około 3 minuty. Wyjąć mięso z patelni a na to miejsce włożyć posiekane szalotki, chili i marchew i smażyć w tłuszczu 2 do 3 minuty. Doprawić pieprzem Cayenne, sosem sojowym, solą i pieprzem (aby była bardzo pikantna).
Na koniec dodać ugotowany ryż i wyjęte mięso z indyka i całość krótko podgrzać.
Jeżeli chcemy, aby oprócz marchewki znalazły się jeszcze inna warzywa można np.: dodać groszek z puszki i inne rodzaje papryki pokrojone w kostkę.

Autor: martha

0 komenatrzy

Podobne przepisy