Dorsz w cieście

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: trudne
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1861
Dorsz w cieście
fot. rjw1 (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 60 dkg filetów z dorsza
  • 30 dkg mąki pszennej
  • 30 dkg mąki żytniej
  • 25 dkg masła
  • 20 dkg szynki wędzonej
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Z mąki, połowy masła, 1 jajka, połowy szklanki wody, proszku do pieczenia, soli wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Filety z dorsza i szynkę przepuścić przez maszynkę, doprawić solą, pieprzem do smaku. Posiekać drobno natkę pietruszki, dobrze wymieszać z rybą i szynką. Ciasto rozwałkować na grubość do 0,5 cm i podzielić na dwie prostokątne części. Przygotować blachę do pieczenia i wysmarować ją częścią masła. Na wysmarowaną blachę nałożyć jeden kawałek ciasta, uformować go do blachy i nałożyć wyrobioną rybę szynką. Przykryć drugim kawałkiem ciasta i pozlepiać brzegi. Rozmącić jajko na talerzy i wysmarować nim wierzch ciasta. Rozgrzać piekarnik do temperatury 150 stopni, włożyć do niego ciasto z ryba i piec około 3 godzin. Podczas pieczenia sprawdzać, aby ciasto się nie przypaliło. Upieczone ciasto polać rozgrzanym masłem i podawać bezpośrednio do spożycia.

0 komenatrzy

Podobne przepisy