Arbuzowa sałatka

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: ponad 6 os.
  • Odsłony: 1763
Arbuzowa sałatka

Składniki:

  • Arbuz (waga wg uznania)
  • Owoce:
  • ananas z puszki
  • brzoskwinie z puszki
  • gruszki z puszki
  • winogrona
  • Bakalie (wg uznania):
  • rodzynki
  • orzechy

Opis przygotowania:

Jest to bardzo proste danie, które często podaję jako przystawkę, bądź przekąskę pomiędzy głównymi posiłkami, albo po prostu jako deser.
Wielkość arbuza nie ma znaczenia. Zależy tylko od tego ilu gości zamierzamy zaprosić na przyjęcie. Przygotowanie dania może być jednak nieco czasochłonne jeżeli chcemy być perfekcyjni i drelujemy każdy kawałek arbuza.
Najpierw jednak należy:
1. Umyć arbuza za pomocą szczotki.
2. Przeciąć na połowę bądź w innej proporcji w zależności od tego jak wielkie naczynie na sałatkę chcemy ze skóry arbuza uzyskać.
3.Naciąć miąższ arbuza (w kształcie szachownicy) i wyjąć do oddzielnego naczynia.
4. Pociąć miąższ na drobne kostki (w tym momencie możemy również usunąć pestki), należy przy tym uważać na ubranie, gdyż arbuz ma w sobie dużo wody!!!
5. Następnie kawałeczki arbuza wymieszać w naczyniu z pokrojonymi uprzednio innymi owocami takimi jak: ananasy z puszki, brzoskwinie z puszki, gruszki z puszki, winogrona. Można dodać także rodzynki, orzechy i inne bakalie.
6. Całość przełożyć do "arbuzowego naczynia", uprzednio osuszonego z miąższu i udekorować wg uznania np.: plastrem ananasa i kawałkami brzoskwini (tak jak na zdjęciu).
Można schłodzić w lodówce, jednak nie powinno się trzymać sałatki zbyt długo, gdyż podchodzi wodą.

Autor: martha

1 komentarz

Wygląda apetyczni, pewnie i tak smakuje:)

Podobne przepisy