Naleśniki ze szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2065
Naleśniki ze szpinakiem
fot. karenandbrademerson / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 25 dkg szpinaku
  • 2 jajka
  • 0,25 l mleka
  • 10 dkg mąki
  • 2 łyżki topionego masła
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sól

Opis przygotowania:

Mąkę, mleko, masło, szczyptę soli i gałkę muszkatołową ubić na jednolitą masę. Ubitą masę pozostawić przez 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Jajka utrzeć z cukrem i dodać do utartej masy. Całość wymieszać. Szpinak umyć, sparzyć wrzątkiem, pokroić drobno i dodać do wszystkiego. Dobrze wymieszać. Rozgrzać mocno olej na patelni i z wszystkiego smażyć cienkie naleśniki z obu stron. Gotowe naleśniki podajemy na gorąco.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów