Chleb żytni

wd2005

Autor:

Przepisów: 3640

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.
  • Chleb żytni

    Dodane przez: wd2005

Składniki

  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 300 ml ciepłej wody
  • 450 g mąki żytniej
  • 200 g maki białej
  • 1 łyżka nasion kopru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oliwy

Opis przygotowania

Wymieszaj drożdże, dwa rodzaje mąki, nasiona kopru, sól, oliwę i wodę. Ulepione ciasto pozostaw do wyrośnięcia nakryte ściereczką na około 2 godziny. Po wyrośnięciu ciasta ponownie wyrabiaj je przez około 4 minuty, aby było elastyczne, potem podziel je na kilka kawałków, wysmaruj tłuszczem formę do pieczenia i włóż do niej ciasto. Pozostaw je jeszcze na 40 minut, aby ponownie wyrosło. Piec w temp. 220 stopni przez ok. 30 minut.

2 komentarze

odpowiedz

A gdzie ten cukier ;ppp

odpowiedz

CUKIER ZJEDZ JAK CI CHLEB NIE WYROSNIE?!%

Podobne przepisy