Chleb żytni

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3652
Chleb żytni
fot.

Składniki:

  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 300 ml ciepłej wody
  • 450 g mąki żytniej
  • 200 g maki białej
  • 1 łyżka nasion kopru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oliwy

Opis przygotowania:

Wymieszaj drożdże, dwa rodzaje mąki, nasiona kopru, sól, oliwę i wodę. Ulepione ciasto pozostaw do wyrośnięcia nakryte ściereczką na około 2 godziny. Po wyrośnięciu ciasta ponownie wyrabiaj je przez około 4 minuty, aby było elastyczne, potem podziel je na kilka kawałków, wysmaruj tłuszczem formę do pieczenia i włóż do niej ciasto. Pozostaw je jeszcze na 40 minut, aby ponownie wyrosło. Piec w temp. 220 stopni przez ok. 30 minut.

2 komentarze

A gdzie ten cukier ;ppp

CUKIER ZJEDZ JAK CI CHLEB NIE WYROSNIE?!%

Podobne przepisy