Rosół winny z grzankami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1994

Składniki:

  • rosół (z kury lub warzywny) - 250 ml
  • 2 żółtka
  • około 1/2 szklanki wina stołowego-białego-najlepiej pół wytrawnego
  • śmietana (kremówka)
  • bagietka lub bułka
  • szczypta imbiru
  • szczypta cynamonu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Rosół powoli podgrzać razem z winem. Troszkę wystudzić. Utrzeć żółtka ze śmietaną i dodać do ciepłego rosołu. Całość ubić - mikserem lub trzepaczką do konsystencji kremu. Następnie przyprawić do smaku.
Bułkę pokroić w kostkę, podprażyć i dodać do zupy.
Można też spróbować wersji z groszkiem ptysiowym lub cienko pokrojonym naleśnikiem.

Autor: sugarbox

0 komenatrzy

Podobne przepisy